Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Επείγουσα έκκληση για δράση




Ο Εμπαρέκ Νταουντί, 58 ετών, Σαχραουί πολιτικός κρατούμενος έγκλειστος στη φυλακή Σαλέ του Μαρόκου, ξεκίνησε απεργία πείνας το Σάββατο 1 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενος για κακοποίηση και αμέλεια από τους αξιωματούχους της φυλακής. Διαμαρτύρεται επίσης για την συνεχή καθυστέρηση να οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του, η οποία διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, αφότου ξεκίνησε η κράτησή του. Η υγεία του κ. Νταουντί επιδεινώνεται γρήγορα. Τώρα αδυνατεί να περπατήσει ή να μιλήσει, δυσκολεύεται να ανοίξει τα μάτια του και από την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου κάνει αιματηρούς εμετούς. Έχει παραπονεθεί επανειλημμένα για την αντιμετώπισή του, αλλά οι συνθήκες κράτησής του δεν έχουν βελτιωθεί. Βρίσκεται σε ένα υπερπλήρες κελί με περισσότερους από 20 ακόμα κρατούμενους.

Ο κ. Νταουντί συνελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, μέσα στο σπίτι του στο κέντρο του Γκουλμίμ στο Νότιο Μαρόκο, συνεπεία της πολιτικής του άποψης στο θέμα της διένεξης στη Δυτική Σαχάρα, της τακτικής του συμμετοχής σε ειρηνικές διαδηλώσεις και του γεγονότος ότι έδειξε ένα μαζικό τάφο στην Αμγκάλα σε ξένους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι είδαν εκεί τα υπολείμματα οκτώ ανθρώπινων σωμάτων και προχώρησαν σε καταγγελία της κατάστασης.
Κατηγορείται για κατοχή όπλων, βανδαλισμό και παραγωγή σφαιρών. Η κατηγορία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι στο σπίτι του βρέθηκε ένα πυροβόλο όπλο. Το όπλο αυτό είναι οικογενειακό κειμήλιο και δεν έχει πυροβολήσει εδώ και δεκαετίες.
Η υγεία του κ. Νταουντί επιδεινώνεται ταχύτατα σύμφωνα με την οικογένειά του και τους άλλους κρατούμενους στο Σαλέ. Ο γιος του μας είπε: «Ανησυχούμε πολύ για τον πατέρα μου, μετά βίας μιλάει, μας είπε ότι κάνει συνεχώς αιματηρούς εμετούς και ότι υπάρχει αίμα στα δάκρυά του.»
Ο γιατρός της φυλακής τον είδε στις 20 Νοεμβρίου και του είπε ότι η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή του εξαιτίας της καρδιοπάθειάς του και της υψηλής πίεσης. Ούτε ο γιατρός της φυλακής ούτε η διοίκηση πήραν οποιαδήποτε μέτρα και δεν άνοιξαν διάλογο με τον κ. Νταουντί. Ο γιος του κ. Νταουντί μας είπε ότι στις 21 Νοεμβρίου, πολιτικοί κρατούμενοι από την ομάδα Γκντέιμ Ιζίκ απευθύνθηκαν στον υποδιοικητή της φυλακής ζητώντας του να μεταφερθεί ο κ. Νταουντί σε νοσοκομείο. Τους απάντησε ότι αδιαφορεί για το τι θα του συμβεί και ότι δεν είναι δική του δουλειά.
Παρακαλούμε γράψτε άμεσα (english) στον υπουργό δικαιοσύνης του Μαρόκου cabinet@justice.gov.ma  το προτεινόμενο ή το δικό σας κείμενο:

Η κατάσταση της υγείας του Εμπαρεκ Νταουντι μας ανησυχεί ιδιαιτέρως και καλούμε τις Μαροκινές αρχές να εγγυηθούν ότι θα έχει πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική συνδρομή και τακτική επικοινωνία με την οικογένειά του και το δικηγόρο του.

Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Εμπαρεκ Νταουντι, καθώς η κράτησή του βασίστηκε αποκλειστικά στο ότι άσκησε το δικαίωμά του για ειρηνική διαδήλωση και ελευθερία έκφρασης.

Καλούμε τις Μαροκινές αρχές να εγγυηθούν ότι οι Σαχραουί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους χωρίς το φόβο παρενόχλησης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε το Μαρόκο υπογράφοντας τη Διεθνή Συνθήκη για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη Διακήρυξη για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(σ.σ. Στις 28 Σεπτεμβρίου, άλλος ένας Σαχραουί πολιτικός κρατούμενος, ο Χασάνα Ελουαλί κατέληξε στη Μαροκινή φυλακή της Ντάκλα λόγω βασανιστηρίων, κακοποίησης και παρατεταμένης ιατρικής παραμέλησης. Η σωρός του θάφτηκε ερήμην της οικογένειάς του η οποία – με την υποστήριξη και πολλών διεθνών οργανισμών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ζητούσε ιατροδικαστική εξέταση για να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου του: http://adalauk.org/2014/10/06/adala-uk-writing-to-the-moroccan-ambassador-about-the-death-of-a-saharawi-political-prisoner/#more-1283)


1 σχόλιο:

  1. Την Κυριακή 21/12/2014, ο Εμπαρέκ Νταουντί διέκοψε μετά από 51 ημέρες την απεργία πείνας, αφού τον ενημέρωσαν ότι η υπόθεσή του θα εκδικαστεί στις 25 Δεκεμβρίου 2014.

    http://adalauk.org/2014/12/23/mbarek-daoudi-temporarily-suspends-hunger-strike/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!