Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

MINURSO ειρηνευτική αποστολή χωρίς αρμοδιότητα για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων




Η MINURSO (Mission des Nations-Unies pour l'Organisation d'un Référendum au Sahara Occidental), Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Διοργάνωση Δημοψηφίσματος στη Δυτική Σαχάρα, εγκαταστάθηκε εκεί το 1991, με την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Μαρόκο και τη Δυτική Σαχάρα. 
Το δημοψήφισμα θα έδινε τη δυνατότητα στον ντόπιο πληθυσμό να επιλέξει ανάμεσα στην ανεξαρτησία (πρόταση των Σαχραουί) και την προσάρτηση στο Μαρόκο (πρόταση του Μαρόκου που διεκδικεί και έχει καταλάβει στρατιωτικά από το 1975 το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας). 
Το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. 
Με διάφορα τεχνάσματα, η Μαροκινή πλευρά προέβαλε πάντοτε κωλύματα και εμπόδιζε την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 


Η MINURSO είναι ίσως η μοναδική, πάντως σίγουρα από τις ελάχιστες ειρηνευτικές αποστολές που δεν έχουν αναλάβει ρόλο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές δράσης τους. 
Το Μαρόκο, γνωστό για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE29/004/2014/en, έχει μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή: το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας διαθέτει πολύ πλούσια αποθέματα φωσφόρου, ενώ τα ύδατά της είναι από τα πλουσιότερα αλιευτικά στον κόσμο. 
Το Μαρόκο διαθέτει επίσης ισχυρούς φίλους, οι οποίοι, με την αρνητική τους ψήφο στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, εξασφαλίζουν τη διαιώνιση της κατάστασης. 

Υπογράψτε τώρα αυτό το ψήφισμα
Δώστε το ελάχιστο στους Σαχραουί που στερούνται και την ίδια τους την αυτοδιάθεση και την πατρίδα τους: προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Όχι άλλα βασανιστήρια, παράνομες φυλακίσεις, απαγωγές και δολοφονίες μπροστά στα μάτια των Ηνωμένων Εθνών! 
Ελευθερία έκφρασης, αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή!


Το ερώτημα για ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από την MINURSO θα τεθεί για πολλοστή φορά στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών τον Απρίλιο 2015. 
Αυτή τη φορά ας μην τους αφήσουμε να το καταψηφίσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!