Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ




Αυτοί είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ στρατιώτες του Απελευθερωτικού Μετώπου της Δυτικής Σαχάρας που παριστάνουν τα πλαστικά ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ για φωτογράφιση

Τα «στρατιωτάκια» του Simon Brann Thorpe είναι μια διαφορετική ματιά σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή που λειτουργεί ως μεταφορά του απευαισθητοποιημένου τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουμε μερικές φορές τις πολεμικές ειδήσεις.

Κερδίζει τον θεατή, κάνοντας τον να επιμείνει στην εικόνα που βλέπει, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο.


Η συνεργασία με το στρατό κράτησε πέντε εβδομάδες. Προηγήθηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας. Οι συνθήκες ήταν άγριες. Ακραίες θερμοκρασίες, ελάχιστη τροφή, ατέλειωτα χιλιόμετρα και εξαντλητική δουλειά

Ο Thorpe συνέλαβε το αχανές τοπίο με μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή και ένα ευρυγώνιο φακό τονίζοντας τον ατελείωτο ορίζοντα. Επέλεξε τοποθεσίες σημαντικές στη μάχη. Ο στρατιώτες φοράν τις στολές τους και στέκονται πάνω σε παλιά πεπλατυσμένα βαρέλια. Τα πάντα λούζονται από ένα απόκοσμο φως και οι στρατιώτες μοιάζουν να είναι διάσπαρτοι σε ένα τεράστιο χάρτινο κουτί.

«Η εννοιολογική τέχνη δεν είναι μέρος της κουλτούρας τους, αλλά όλοι οι στρατιώτες είναι πρόσφυγες και μπόρεσαν να ταυτιστούν με την ιδέα λόγω των βιωμάτων και της εμπειρίας τους».

Ο Thorpe πιστεύει ότι δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή από τα ΜΜΕ στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Με νέες τραγωδίες να συμβαίνουν κάθε μέρα, ο κατακλυσμός από πολεμικές φωτογραφίες μπορεί να οδηγήσει σε μια θολή εικόνα μη διακριτών περιπτώσεων.


Ρίχνοντας μια ματιά στις τελευταίες ειδήσεις στο τηλέφωνό μας, συχνά αποστασιοποιούμαστε από την πραγματικότητα. «Το βασικό ερώτημα είναι πώς αφομοιώνουμε τις εικόνες πολέμου στον ψηφιακό κόσμο που διψάει για ποσότητα, αλλά διαθέτει λίγη προσοχή.» 

http://www.wired.com/2015/05/simon-brann-thorpe-toy-soldiers/

Και AYTA είναι πραγματικά στρατιωτάκια-παιχνίδια επίσης από το πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας : )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!