Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Δυτική Σαχάρα




Στην οργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτός από τις πολιτικές ομάδες - περίπου κόμματα - όπου μπορεί να ανήκει ένας βουλευτής, υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστούν και διακομματικές ομάδες με σκοπό την άτυπη ανταλλαγή απόψεων επί συγκεκριμένων θεμάτων  και την προώθηση των επαφών μεταξύ των βουλευτών και της κοινωνίας των πολιτών. 

Μια τέτοια ομάδα έχει δημιουργηθεί και για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Σ'αυτή συμμετέχουν 107 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, Παπαδημούλης και Σακοράφα (σε σύνολο 21), και δύο Κύπριοι, Συλικιώτης και Χατζηγεωργίου (από τους συνολικά 6). Η Γερμανία (με συνολικά 96) και η Ιταλία (με 73) έχουν από 23 ευρωβουλευτές που παρακολουθούν την ομάδα, ακολουθούν η Ισπανία με 21 (από 54), η Σουηδία με 9 (από 20), Πορτογαλία με 7 (από 21), Μεγάλη Βρετανία με 6 (από 73), Αυστρία με 5 (από 18), Ελλάδα (από 21), Κύπρος (από 6), Σλοβενία (από 8), Ιρλανδία (από 11) και Δανία (από 13) με 2 και οι Φιλανδία (13), Γαλλία (74) και Σλοβακία (13) με ένα βουλευτή η καθεμιά. Δεδομένου ότι οι υπόλοιπες 13 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Ρουμανία, ήτοι συνολικά 237 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) δεν έχουν ούτε ένα μέλος στην ομάδα για τη Δυτική Σαχάρα, η ελληνική και κυπριακή συμμετοχή κρίνονται αξιοσημείωτες.


Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές απόψεις των συμμετεχόντων βουλευτών, από τους 107, οι 58 προέρχονται από την "Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" (στην οποία ανήκουν συνολικά 190 ευρωβουλευτές), 26 από τη "Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών" (σε σύνολο 52), 10 από την "Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη" (από 70), 8 από την "Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία" (από 50), 4 από την "Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας" (από 45) και 1 από την "Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (από 38). Από τους 216 ευρωβουλευτές που ανήκουν στην "Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες)" δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη Δυτική Σαχάρα. Όπως επίσης και από τους 75 της "Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών". Τέλος δε συμμετέχει κανείς από τους 15 "Μη εγγεγραμμένους".

Η παρουσία των ελληνόφωνων χωρών στην ομάδα για τη Δυτική Σαχάρα μοιράζεται την τρίτη θέση σε ελληνόφωνη συμμετοχή μαζί με την ομάδα LGBTI, όπου συμμετέχουν οι Κούλογλου, Κύρκος, Παπαδημούλης και Χατζηγεωργίου. Την πρώτη θέση σε δικές μας συμμετοχές καταλαμβάνει η ομάδα για τον αθλητισμό με τους Ανδρουλάκη, Βόζεμπεργκ, Γραμματικάκη, Ζαγοράκη, Κεφαλογιάννη, Κύρτσο και Σπυράκη από την Ελλάδα και Θεοχάρους και Παπαδάκη από την Κύπρο. Η δεύτερη σε ενδιαφέρον ομάδα ασχολείται με την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού, την πολιτιστική κληρονομιά, την διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα και άλλες ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές. Σ' αυτή ανήκουν οι Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης, Καϊλη, Κύρκος και Χρυσόγονος.

Μεταξύ των 28 ομάδων, υπάρχουν δέκα για τις οποίες δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ούτε Έλληνες, ούτε Κύπριοι ευρωβουλευτές. Σε αυτές ανήκει για παράδειγμα η ομάδα για τον ουρανό και το διάστημα, αλλά και η ομάδα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την ποικιλομορφία, η ομάδα για την κλιματική μεταβολή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την βιοποικιλότητα και η ομάδα για την έσχατη ένδεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα!

http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/el/20150201PVL00010/%CE%9F%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!