Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Παλαιστίνη; Καλά, αυτό βγάζει μάτι!




Ε, εντάξει... είπαμε! Realpolitik, συμφέροντα, συμμαχίες, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας!!

Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως τα ματωμένα ευρο-δολαριο-ντιρχάμ του Μαρόκου ρέουν άφθονα και στον τόπο μας. Υπάρχει ένας δικός μας, Έλληνας, που έφτασε στη Νέα Υόρκη και μίλησε στην 4η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, την αρμόδια για θέματα αποαποικιοποίησης. Φαίνεται πως ο πόθος του για την "απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας" είναι πιο διακαής απ' το δικό μου - ζηλεύω. 
Βέβαια, σύμφωνα με τη "βιβλιογραφία" που του έδωσαν να διαβάσει, η Δυτική Σαχάρα, "οι νότιες επαρχίες του Μαρόκου" είναι ήδη "ελεύθερη από το 1975" και το μόνο της πρόβλημα είναι ότι μέρος του πληθυσμού "κρατείται παρά τη θέλησή του στους προσφυγικούς καταυλισμούς", μακριά από τη "μητέρα πατρίδα, το Μαρόκο", όπου οι υπόλοιποι Σαχράουι "χαίρουν της προστασίας όλων των εξουσιών". Το γνωστό παραμύθι για τον "τρομοκράτη Πολισάριο" και τους "αιχμάλωτους Σαχράουι".  

Γύρισε και επιδόθηκε σε διαλέξεις και αρθρογραφία. Πολυγραφότατος, παραδέχομαι, και εργατικότατος. Και δικτυωμένος. 
Παρακολουθώ το "έργο" του εδώ και αρκετό καιρό. Δυστυχώς τα σχόλια δεν επιτρέπονται σε κανέναν από τους λογαριασμούς του... Καλύτερα, δεν ξέρω αν θα είχε νόημα να απαντώ σε κάθε ανυπόστατο ισχυρισμό. Δεν παίρνεις σειρά με τίποτα. Χώρια που είναι δύσκολο να καταλάβεις τι εννοεί ή υπαινίσσεται. Δε με παίρνει κιόλας, εδώ που τα λέμε... είναι δόκτωρ! και ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχει αναρτήσει στο προσωπικού του μπλογκ. 
Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε. Θίγει ο καθένας τη δικιά του κι αυτός τα καταφέρνει μια χαρά. Έχω να ασχοληθώ με τη δική μου... 

Μ' αυτά και μ' αυτά, παραμέλησα τη σκέψη που ξεκίνησα να μοιραστώ! Ανήμερα τα Χριστούγεννα λοιπόν, αφού είχε ήδη πει τόσα άλλα, έκανε και μια "ανάλυση" αναφορικά με την αναλογία Σαχράουι και Παλαιστινιακού. Και ενημέρωσε τον ελληνόφωνο (και το γαλλόφωνο και τον αγγλόφωνο επίσης) κόσμο ότι "είναι ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση για να αποφευχθούν ενέργειες προπαγάνδας που μπορούν μόνο να βλάψουν τον σκοπό και των δύο χωρών.
 Έτσι, διευκρίνισε την υποστήριξη της Παλαιστίνης στην εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου (σ.σ. μεγάλη μαμά πατρίδα για τους Σαχράουι) και της υποστήριξης έναντι των αναληφθεισών προσπαθειών που καταβάλλονται για την επίλυση της διαφοράς."
Το από ποιον καταβάλονται προσπάθειες για την επίλυση της διαμάχης το προσπερνώ σύντομα: για όσους δε θυμούνται ή δεν ενημερώθηκαν, αρχές Νοέμβρη, ο Μαροκινός Βασιλιάς ενημέρωσε ότι όποιος περιμένει οτιδήποτε περισσότερο από "αυτονομία" από τη Μαροκινή πλευρά πλανάται πλάνην οικτρά, διότι δεν σκοπεύει να κάνει καμιά άλλη παραχώρηση!! Αυτό μετά τα 40 χρόνια απόλυτης ασυνεργασίας του ίδιου και του πατέρα του).
Και στέκομαι στι δηλώσεις που δεν ξέρω αν έκανε ο Παλαιστίνιος Υπ.Εξ, αφού ούτε σύνδεσμος, ούτε έγγραφο ούτε καν ημερομηνία δεν διατίθενται. Τρελές απαιτήσεις, ίσως... ένα όνομα ο "Χριστιανός" δεν έχει;;; 
Από Παλαιστίνη δεν ξέρω... ότι πάρει το μάτι μου, που, κατά κανόνα, δεν είναι Παλαιστίνη, αλλά Ισραηλινά εγκλήματα κατά Παλαιστινίων. Αλλά την αλληλεγγύη του Παλαιστινιακού λαού προς τους Σαχράουι και αντίστροφα τη διαπίστωσα πάρα πολλές φορές. Όπως επίσης και των υποστηρικτών τους, τουλάχιστον όσων γνωρίζουν την ύπαρξη της διαμάχης στη Δυτική Σαχάρα. Δε θέλει και πολύ μυαλό... αν αγωνίζεσαι για την ελευθερία ενός λαού, μάλλον η έννοια της ελευθερίας θα πρέπει να είναι σημαντική για σένα. Όπως επίσης το δίκιο, η αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ζωή. 
Και μια και το έχω πρόσφατο, στο 14ο Συνέδριο της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στον προσφυγικό καταυλισμό Ντάχλα, ο κ. Μοχάμεντ Σαλάχ, αντιπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Αλγερία, επιβεβαίωσε ότι οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν καλά τα δεινά του Σαχράουι λαού από τη δική τους εμπειρία και τα δεινά που προέρχονται από την Ισραηλινή κατοχή. Σε δήλωσή του στο Αλγερινό Πρακτορείο Ειδήσεων επανέλαβε "τη συμπαράσταση και στρατηγική αλληλεγγύη της Παλαιστίνης στο Σαχράουι λαό για τον αγώνα του για την απελευθέρωση και την ανάκτηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και την κυριαρχία στα εδάφη του."

Δε θυμάμαι ποιος είναι ο νεαρός στη φωτογραφία, ούτε από πού την έκλεψα. Αλλα θυμάμαι τη λεζάντα της: From occupied Palestine, solidarity to occupied Western Sahara!

http://www.spsrasd.info/en/content/palestinians-are-aware-suffering-sahrawi-people-their-own-experience-pflp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!