Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ισπανία





Οι Podemos και Ενωμένη Αριστερά υπέγραψαν προσύμφωνο με 50 σημεία ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου.
Στον αριθμό 48 δεσμεύονται για την ελεύθερη αυτοδιάθεση της Δυτικής Σαχάρας.
Η Ισπανία, μετά από επανειλημμένες κλήσεις από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχε δεσμευτεί στις αρχές της δεκαετίας του '70 να προχωρήσει στην αποαποικιοποίηση της Δυτικής Σαχάρας, διοργανώντας το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση του ντόπιου πληθυσμού, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. 
Εν όψει αυτού του κινδύνου, το Μαρόκο ανέλαβε δράση και ζήτησε, από κοινού με τη Μαυριτανία, την αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο έδαφος της τότε Ισπανικής Σαχάρας. Η Γ.Σ. του Ο.Η.Ε απευθύνθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν δεσμοί εδαφικής κυριαρχίας ανάμεσα στους δυο διεκδικητές και την ισπανική αποικία και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να διακοπεί η διαδικασία αποαποικιοποίησης με την προβλεπόμενη διεξαγωγή ενός ελεύθερου δημοψηφίσματος του ντόπιου πληθυσμού. 
Η απάντηση του Μαρόκου ήταν η "Πράσινη Πορεία" 350.000 Μαροκινών πολιτών που έσπευσαν να ανακτήσουν την "πατρίδα". Ταυτόχρονα, στρατιωτικές δυνάμεις του Μαρόκου εισέβαλαν από το βορρά και της Μαυριτανίας από το νότο. 
Η Ισπανία προτίμησε να κρατήσει το 35% των ορυχείων φωσφόρου και να αφήσει "την προσωρινή διοίκηση" της Δυτικής Σαχάρας στους δυο διεκδικητές, με την "Συμφωνία της Μαδρίτης". Στις 26 Φεβρουαρίου 1976, και ενώ ο τόπος καιγόταν, οι τελευταίοι ισπανοί αποχωρούν. Ενημερώνουν τα Ηνωμένα Έθνη και έκτοτε αρνούνται τον τίτλο της "Διοικούσας Αρχής". Το ότι δεν μπορεί να αποβάλει αυθαίρετα, μονομερώς, την ευθύνη της αποικίας της, όλες οι μέχρι σήμερα Ισπανικές κυβερνήσεις το παραβλέπουν. Δεν τους το επέβαλε και κανείς. 
Δεδομένου ότι η αποχώρηση της Ισπανίας και πολύ περισσότερο η "παραχώρηση της διοίκησης" δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμη διαδικασία αποαποικιοποίησης, τυπικά και ουσιαστικά, η Ισπανία είναι ακόμα υπεύθυνη για την ακόμα 53η περιφέρειά της. Δυστυχώς οι Σαχράουι έχουν πιει πολλές φορές το πικρό ποτήρι της προδοσίας, κάθε φορά που κάποιος ένθερμος υπερασπιστής του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση αναλάμβανε την εξουσία.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, αντικειμενικά, υπάρχουν περισσότερες ελπίδες. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στη νέα συμμαχία και να μην μας διαψεύσουν.


Δημοψήφισμα Τώρα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!