Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Όχι στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Μαρόκου για τη Δυτική Σαχάρα!




Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ:

“Καλούμε την ΕΕ να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικού της Ανώτατου Δικαστηρίου και να διακόψει κάθε διάλογο για το εμπόριο που αφορά τη Δυτική Σαχάρα με το κατοχικό κράτος, το Μαρόκο. Ως υπέρμαχος του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού της Δυτικής Σαχάρας και να διαπραγματευτεί το εμπόριο αγαθών από τη Δυτική Σαχάρα με τους εκπροσώπους της, το Μέτωπο ΠΟΛΙΣΑΡΙΟ.”




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) διαπραγματεύεται μια αναθεωρημένη Συμφωνία ΕΕ-
Μαρόκου που θα επέτρεπε στην ΕΕ να συνεχίσει να εισάγει προϊόντα από τη Δυτική Σαχάρα.

Η Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή με έκταση διπλάσια από την Ελλάδα, θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη ανεπίλυτη αποικιακή διαμάχη, που εκκρεμεί από την εποχή που το Μαρόκο προσάρτησε παράνομα μέρη της πρώην Ισπανικής αποικίας, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Ο μισός πληθυσμός της ζει ως πρόσφυγες στη γειτονική Αλγερία, ενώ οι Μαροκινοί έποικοι έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των ντόπιων Σαχράουι στην ίδια τη Δυτική Σαχάρα. Η ΕΕ θέλει να εισάγει προϊόντα από τη Δυτική Σαχάρα (όπως προϊόντα αλιείας ή αγροτικά) μέσω της εμπορικής συμφωνίας της με το Μαρόκο.

Το Δεκέμβριο 2016, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι καμιά Ευρωπαϊκή συμφωνία εμπορίου ή συνεργασίας με το Μαρόκο δε μπορεί να εφαρμοστεί στη Δυτική Σαχάρα, καθώς έχει “καθεστώς χωριστό και διακριτό” από το Μαρόκο, παρά μόνο αν εκφράσει τη συναίνεσή του “ο λαός της Δυτικής Σαχάρας”.

Παρόλ’αυτά, φαίνεται πως η Κομισιόν προσπαθεί να παρακάμψει την απόφαση του Δικαστηρίου καθώς:

1) διαπραγματεύεται αποκλειστικά με το Μαρόκο και αγνοεί τον αποκλειστικό, νόμιμο και αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη εκπρόσωπο του λαού της Δυτικής Σαχάρας, το Μέτωπο ΠΟΛΙΣΑΡΙΟ·

2) συγχέει το “λαό” της Δυτικής Σαχάρας με τον “πληθυσμό” της Δυτικής Σαχάρας, δηλαδή μια πλειοψηφία Μαροκινών εποίκων και τους λίγους εναπομείναντες Σαχράουι που δεν αναγκάστηκαν να εξοριστούν·

3) αναζητά κάποιο Μαροκινό θεσμό ή σώμα που θα παρέχει τη συναίνεση του “πληθυσμού”.

Αν το πετύχει αυτό, η απόκριση της ΕΕ στην απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα σταθεί ανίκανη να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του Σαχράουι λαού, θα πλήξει την αξιοπιστία της ΕΕ ως νομοταγούς περιφερειακού οργανισμού και θα προκαλέσει νομική αβεβαιότητα στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα και το μέλλον του Σαχράουι λαού και οι θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ευρώπης, που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους, δε μπορούν να παραγκωνίζονται απλά για τα γεωπολιτικά και εμπορικά συμφέροντα των λίγων.

Η ΕΕ οφείλει να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Μαρόκο δεν έχει δικαιοδοσία να διαπραγματεύεται με την ΕΕ στο όνομα του λαού της Δυτικής Σαχάρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!