Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΦΩΣΦΟΡΟΣ




Δωράκι ένα εκατομμύριο ξένα / Σαχραουί δολάρια από το Μαρόκο

στην υποψήφια μέλλουσα πλανητάρχη Χίλαρυ ΚΛΙΝΤΟΝ

Επικυρώνει με αυτή την κίνηση την παράνομη εκμετάλλευση κατεχόμενων εδαφών και θέτει σε κίνδυνο τεσσαρακονταετείς διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόσφατο περιστατικό που πυροδότησε αντιδράσεις αφορά την αποδοχή δωρεάς από το Ίδρυμα Κλίντον του OCP (Office Chérifien des Phosphates), ενός κολοσσού στο χώρο των λιπασμάτων που ανήκει στη Μαροκινή κυβέρνηση. Το OCP εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Δυτικής Σαχάρας, ενός ανελεύθερου εδάφους, γνωστού ως «τελευταία αποικία στην Αφρική», το οποίο κατέλαβε το Μαρόκο μετά την αποχώρηση της κυρίαρχης Ισπανίας στη δεκαετία του ’70.


«Έχετε ακούσει για ματωμένα διαμάντια, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει, για πολλούς λόγους, ότι το OCP μεταφέρει ματωμένο φώσφορο», αναφέρει ο Joe Pitts, μέλος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η Δυτική Σαχάρα κατακτήθηκε από το Μαρόκο για να μπορεί το τελευταίο να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και αυτή είναι μια από τις εταιρείες που εμπλέκονται πρωτίστως σε αυτή τη διαδικασία»

Ο Pitts είναι από τους ελάχιστους νομοθέτες που διατίθεται να εναντιωθεί στο Μαρόκο, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο των ΗΠΑ. Στις 10 Απριλίου, έστειλε, μαζί με τον εκπρόσωπο του Κογκρέσου Chris Smith, επιστολή στο Ίδρυμα Κλίντον, με την οποία ζητά να επιστραφούν τα χρήματα της δωρεάς και να «διακοπεί η σύμπραξη με το OCP»

Στο email που στάλθηκε στον εκπρόσωπο του Ιδρύματος για σχολιασμό, δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Το ζήτημα αφορά τη λειτουργία από το OCP ενός ορυχείου στην πόλη της Δυτικής Σαχάρας Μπουκράα, απ’ όπου φωσφορικά πετρώματα – ένα βασικό συστατικό λιπασμάτων – τοποθετείται πάνω στον μεγαλύτερο ιμάντα μεταφοράς του κόσμου για να φτάσει στην ακτή, 60 μίλια μακριά. Σύμφωνα με μια νομική απόφαση των Ηνωμένων εθνών του 2002, η εκμετάλλευση φυσικών πόρων από μη αυτοδιοικούμενα εδάφη, όπως η Δυτική Σαχάρα, είναι νόμιμη μόνο αν γίνεται προς το συμφέρον του τοπικού πληθυσμού.

Το OCP και το Ραμπάτ ξεκίνησαν μια δυναμική εκστρατεία να πείσουν τον κόσμο ότι το Μαρόκο, που ισχυρίζεται ότι η Δυτική Σαχάρα του ανήκει, ξοδεύει πολύ περισσότερα για την ανάπτυξη της ερημικής περιοχής απ’ όσα βγάζει από την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

«Είναι γεγονός ότι αυτά που παράγονται στη Σαχάρα δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού της» είπε πέρσι ο Βασιλιάς Μοχάμεντ VI. «Να σας πω, εν πλήρη ειλικρίνεια: οι Μαροκινοί επιβαρύνθηκαν το κόστος της ανάπτυξης των νότιων επαρχιών. Πλήρωσαν απ’ την τσέπη τους και έδωσαν από τις οικονομίες που προόριζαν για τα παιδιά τους, για να μπορούν τα αδέρφια τους στο νότο να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή σαν άνθρωποι».

Οι υποστηρικτές των Σαχραουί λένε ότι η μόνη περίπτωση να μπορεί το Μαρόκο να ισχυριστεί ότι ευεργετεί τον ντόπιο πληθυσμό είναι να τους δώσει επιτέλους δικαίωμα ψήφου για ανεξαρτησία, όπως πολλές αποφάσεις των Ηνωμένων εθνών, με τη στήριξη των ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από το 1990.

«Το OCP είναι ο πρώτος που ωφελήθηκε από τον πόλεμο και ο πρώτος που ωφελείται από την κατοχή – είναι αυτό που πλουτίζει από τη μιζέρια χιλιάδων προσφύγων και εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων εδώ και σαράντα χρόνια», είπε ο Μοχάμεντ Γεσλέμ Μπεϊσάτ, ο απεσταλμένος στην Ουάσιγκτον του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζει ότι ηγείται μιας εξόριστης κυβέρνησης με βάση στο Τιντούφ της Αλγερίας. «Το κάνουν αυτό γιατί ξέρουν ότι η Χίλαρυ έχει κάποιες πιθανότητες να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και θέλουν να υποστηρίξει την βίαιη κατοχή τους στη Δυτική Σαχάρα».

Το Μαρόκο και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι το Μέτωπο Πολισάριο, ένα αντάρτικο κίνημα με Αλγερινή υποστήριξη και παρελθοντικές σχέσεις με το Μοαμάρ Καντάφι της Λιβύης και το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας είναι αυτό που εκμεταλλεύεται τον Σαχραουί λαό και τον κρατά κλειδωμένο σε καταυλισμούς στην αλγερινή πλευρά των συνόρων. Σε μια ομιλία του ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών το Νοέμβριο, ο Βασιλιάς Μοχάμεντ VI ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να εγκαταλείψει τις Μαροκινές διεκδικήσεις επί του εδάφους.

«Η Σαχάρα είναι καθοριστικό, υπαρξιακό θέμα, όχι απλώς ένα ζήτημα συνόρων» είπε ο Μοχάμεντ ο VI στην 39η επέτειο της λεγόμενης Πράσινης Πορείας του 1975, όταν περισσότεροι από 300.000 Μαροκινοί εισέβαλλαν στο έδαφος, καθώς αποχωρούσε η Ισπανία. «Το Μαρόκο θα παραμείνει στη Σαχάρα του και η Σαχάρα θα παραμείνει μέρος του Μαρόκου, μέχρι το τέλος του κόσμου».

Η δωρεά του OCP στο Ίδρυμα Κλίντον λέγεται ότι θα βοηθήσει να καλυφθεί οικονομικά ένα συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον το Μάιο στο Μαρακές. Θα είναι το πρώτο που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή ή την Αφρική και θα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα όπως ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο βασιλιάς Μοχάμεντ VI και οι πρόεδροι της Ρουάντα και της Τανζανίας.

Η ίδια η Χίλαρυ Κλίντον διαλαλούσε το Μαρόκο ως «ζωτικό κομβικό σημείο για οικονομική και πολιτιστική ανταλλαγή» όταν ανακοίνωσε το συνέδριο τον περασμένο Σεπτέμβριο (δεν ανέφερε τότε τίποτα για τη γενναιοδωρία του OCP). Σε ένα μεταγενέστερο δελτίο τύπου, το Μαροκο-Αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικής, βασικός μοχλός πίεσης στην Ουάσιγκτον, διαλαλούσε «τις συνεχόμενες προσπάθειες της χώρας να επενδύσει στα φωσφορικά κοιτάσματα της - σημαντικό συστατικό των λιπασμάτων – με σκοπό να προάγει την ασφάλεια των τροφίμων».

[…]

Το 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την ανάκληση μιας αλιευτικής συμφωνίας που επέτρεπε στον ευρωπαϊκό στόλο να ψαρεύει στα νερά της Δυτικής Σαχάρας, κρίνοντας ότι η συμφωνία με το Μαρόκο ήταν παράνομη, γιατί ο λαός των Σαχραουί δεν είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί σχετικά, αλλά άλλαξε γνώμη το 2013. Και το Παρατηρητήριο Φυσικών Πόρων της Δυτικής Σαχάρας (WSRW.org) μια Σκανδιναβική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που σκοπό έχει το ξεσκέπασμα των εταιριών που ωφελούνται από την εκμετάλλευση της περιοχής, δημοσίευσε πέρσι την πρώτη ολοκληρωμένη λίστα εταιριών λιπασμάτων που εισάγουν φώσφορο της Δυτικής Σαχάρας.

«Νομίζω ότι [η δωρεά στο Ίδρυμα Κλίντον] γίνεται για να μπορούν να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται αυτούς τους φυσικούς πόρους, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν πόσο άδικο και λάθος είναι αυτό» είπε η Σουζάνα Σολτ, μια ρεπουμπλικανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προεδρεύει του μη κερδοσκοπικού Αμερικανο-Σαχραουί Ιδρύματος. «Θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια να μπλοκάρουν αυτόν τον κερδισμένο αγώνα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!