Σάββατο 2 Μαΐου 2015




Ερώτηση:

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι το εξής: οι Σαχραουί θεωρούν τους Αμερικανούς συμμάχους τους στο να τους δοθούν ανθρώπινα δικαιώματα;

Απάντηση:

Οι Σαχραουί, από το 1975 που τους πούλησε η Ισπανία (ήταν αποικία της και όφειλε, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο να παραδώσει τη διοίκηση του εδάφους στον ντόπιο πληθυσμό) ξεκίνησαν πόλεμο/απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη Μαυριτανία και το Μαρόκο που είχαν "αγοράσει" από την Ισπανία την πατρίδα τους.

Ο πόλεμος αυτός διακόπηκε, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών το 1991. Η συμφωνία της κατάπαυσης πυρός προέβλεπε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει δημοψήφισμα και να αποφασίσουν οι Σαχραουί για την αυτοδιάθεση τους. Τα ΗΕ έστειλαν ειρηνευτική αποστολή για αυτό ακριβώς το σκοπό. Το Μαρόκο μπλόκαρε κάθε φορά τη διαδικασία επί 24 χρόνια.

Οι Σαχραουί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχουν και πολλά να περιμένουν από την Αμερική, αλλά δεν έχουν και από πουθενά αλλού να πιαστούν. Διαμαρτύρονται γιατί, πρώτον το θέμα ανήκει στη δικαιοδοσία των ΗΕ και δεύτερον, τα ΗΕ είναι αυτά που μεσολάβησαν για να διακοπεί ο ένοπλος αγώνας, άρα τώρα έχουν ευθύνη να προωθήσουν τη διαδικασία.

Η επίσημη θέση είναι "συνεργαζόμαστε με τα ΗΕ για να βρεθεί λύση (αντίθετα με το Μαρόκο που δε σέβεται ούτε το Διεθνές Δίκαιο, ούτε τις υπογραφές του). Στην πραγματικότητα, μετά από τόσα χρόνια υποσχέσεων και ξεπουλήματος, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν λάθος την τακτική της συνεργασίας και της "μη βίας". Λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δυνάμωσαν οι φωνές αυτών που ζητάνε επιστροφή στον ένοπλο αγώνα και ακούστηκαν και απειλές να διακοπεί η συνεργασία με τα ΗΕ.


Το βέβαιο είναι ότι η κοροϊδία παρατραβάει όταν τα ΗΕ "εύχονται" να βρεθεί λύση και "ανησυχούν" για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αυτό το σκεπτικό, το ελάχιστο που ζητούν και ποτέ δεν πετυχαίνουν οι Σαχραουί, είναι η MINURSO να κάνει και κάτι, μιας και κάθεται εκεί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!