Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Χρόνια τώρα το Μαρόκο αγωνίζεται και πληρώνει για τη Δυτική Σαχάρα!




Ο δικός μας χάκερ @chris_coleman24 αποκαλύπτει αναφορά των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία:
Το Μαρόκο υποκλέπτει έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών και χρησιμοποιεί "ανήθικες μεθόδους" ώστε κάποια υψηλόβαθμα στελέχη τους να κάνουν τα στραβά μάτια στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας.

Πρόκειται για μια "ανάλυση" των Ηνωμένων Εθνών στην αλληλογραφία που αντάλλαξαν η Μαροκινή κυβέρνηση και ο πρεσβευτής της στα ΗΕ και αργότερα στη Νέα Υόρκη, Ομάρ Χιλάλ, από τον Ιανουάριο 2012 ως το Σεπτέμβριο 2014. Από τα Μαροκινά έγγραφα προκύπτει ότι: 
       

  • η χώρα υπέκλεψε εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, 
  • έκανε σημαντικές δωρεές στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με διατυπωμένη την πρόθεση να επηρεάσει το Σώμα, 
  • άσκησε πιέσεις για να ακυρωθούν διερευνητικές αποστολές υψηλών αξιωματούχων στην περιοχή και 
  • επιχείρησε να αποτρέψει το να ανατεθεί στην επιτόπια ειρηνευτική αποστολή η παρατήρηση των παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σε ένα έγγραφο της 22 Αυγούστου 2014, ο Χιλάλ κάνει σαφή αναφορά στα "έγγραφα της γραμματείας που υποκλάπησαν".

Στις 22 Ιανουαρίου 2013 γράφει: "Θα ήθελα να υπενθυμίσω την προτεραιότητα του να μεταφερθούν τα υπολειπόμενα 250.000 δολάρια που αναλογούν στην συνεισφορά του Μαρόκου στον προϋπολογισμό του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για το 2011, για τα οποία η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε δύο φορές την επιθυμία της να τα δεχτεί... Η μεταφορά αυτή θα βοηθήσει στο να δώσει η κα Πιλάι περισσότερη προσοχή στις ανησυχίες μας για την εισήγηση του γραφείου της σχετικά με την επόμενη αναφορά του Γενικού Γραμματεά για τη Σαχάρα".

Από το 1998, η Μαροκινή κυβέρνηση έχει δωρίσει περισσότερα από 7.000.000 δολάρια στην Ύπατη Αρμοστεία για τα ανθρώπινα Δικαιώματα. Συγκριτικά, η γειτονική της Αλγερία έχει δωρίσει μόλις 1.500.000 δολάρια στην ίδια χρονική περίοδο.

Στα Μαροκινά έγγραφα περιγράφεται με λεπτομέρεια πώς Μαροκινοί αξιωματούχοι επιδίωξαν να αποτρέψουν την Ύπατη Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να επισκεφτεί τη Δυτική Σαχάρα για να αναφέρει την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περιοχή, με τον Μαροκινό πρέσβη Χιλάλ να προειδοποιεί τους συναδέλφους του ότι "η επαφή του στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" τον είχε ενημερώσει ότι διάφορα τμήματα των Ηνωμένων Εθνών πιέζουν την Πιλάι να επισκεφτεί τη Δυτική Σαχάρα. Σε επόμενες επικοινωνίες, ο Χιλάλ μιλάει για την ανάγκη να μπλοκαριστούν οι επιθυμίες ανώτερων αξιωματούχων για να αποτραπεί η Πιλάι απ' το να επισκεφτεί το Μαρόκο.

Τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν Μαροκινές πιέσεις να εξασφαλιστεί ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δε θα περιληφθούν στις αρμοδιότητες της MINURSO, μιας από τις λίγες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών που δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Τον Ιανουάρο 2013 ο Χιλάλ έγραψε για να ενημερώσει ότι είχε ζητήσει από έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών "να κάνει την Πιλάι να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να αποφύγει κάθε δέσμευση για πιθανή επέκταση των αρμοδιοτήτων της MINURSO στην επιτήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού στη Δυτική Σαχάρα".

Εκπρόσωπος της Μαροκινής κυβέρνησης απάντησε στην Guardian σχετικά με τις αποκαλύψεις: "Αρνούμαστε να σχολιάσουμε ή να δώσουμε αξιοπιστία σε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, κατάφωρα παραποιημένα, που εκμεταλλεύτηκε κακόβουλα ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων που κρύβονται πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψεύτικες ταυτότητες, την ώρα που σαφώς δείχνουν την πρόθεσή τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας και να βλάψουν τα εθνικά μας συμφέροντα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!