Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

2005 - 2011 Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σαχραουί




Αλγερία 

2005 – 2011: Ανθρωπιστικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από τον Γενική Διεύθυνση για Ανθρωπιστική βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO) για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην περιοχή και τη δημιουργία υποδομών για τη σωστή αποθήκευση και διατήρηση των φαρμάκων.

Μετά την εισβολή του Μαρόκου στην Δυτική Σαχάρα το 1975, σχεδόν 165.000 Σαχαράουι, από τους οποίους 80% γυναίκες και παιδιά, εγκαταστάθηκαν σε τέσσερις καταυλισμούς προσφύγων στο Τιντούφ της Αλγερίας. Από τότε, η επιβίωση του εκτοπισμένου πληθυσμού στηρίζεται αποκλειστικά στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.



Οι Γιατροί του Κόσμου εγκαθίδρυσαν ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου φαρμάκων και παροχής φαρμακευτικού υλικού για τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού. Επιπλέον, εφαρμόστηκε ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης και σωστής αποθήκευσης των φαρμάκων, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες της ερήμου. Τέλος, εγκατασταθήκαν αποτεφρωτές για τη σωστή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Οι Γιατροί του Κόσμου διέθεταν ετησίως στις δομές υγείας της περιοχής φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό αξίας 400,000 ευρώ, πραγματοποιούσαν ελέγχους ποιότητας των φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία της περιοχής ενώ επίσης είχαν αναλάβει την εκπαίδευση των υπαλλήλων στα φαρμακεία για τη σωστή διαχείριση προμηθειών. Παράλληλα, πραγματοποιούσαν ελέγχους για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων και την επέκταση του δικτύου αποβολής τους.

Μέλη των Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

Ιατρική ομάδα: Ηλίας Μαχαιρίδης, Χαρίκλεια Κυρίλη, Δημήτριος Παπαντωνίου, Lyes Kesri.

Διοικητικοί: Γεωργία Γαλάτη, Δήμητρα Καλογεροπούλου, Ηλίας Παναγιώτου, Catherine Martines, Γεώργιος Νταής, Χρυσούλα Βλάχου, Bryn Gay, Elisa Martínez Núñez, Ιωάννα Καγκουρα, Arezki Sahmoun, Cristina Sonzogni, Amokrane Taguett, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ελένη Λάγκη.

http://mdmgreece.gr/missions/sto-exoteriko/paleoteres-apostoles/afriki/algeria/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!