Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Φιλία




@ 08 Μαρτίου 2012: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βασίλειο του Μαρόκου υπογράφουν μια Εμπορική Συμφωνία, ξεχνώντας να εξαιρέσουν το παράνομα κατεχόμενο από το Μαρόκο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας.
@ 19 Νοεμβρίου 2012: Το Μέτωπο Πολισάριο, εκπροσωπώντας το λαό των Σαχραουί, του οποίου οι φυσικοί πόροι λεηλατώνται, ζητά την ακύρωση της Συμφωνίας.
@ 10 Δεκεμβρίου 2015: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει τη Συμφωνία, καθώς η τελευταία καθιστά δυνατή την εφαρμογή της στη Δυτική Σαχάρα.

@ 13 Δεκεμβρίου 2015: η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας ενημερώνει - μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter - το μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίων πολιτών που εκπροσωπεί, τους Σαχραουί πολιτικούς κρατούμενους που υφίστανται βασανιστήρια στις Μαροκινές φυλακές, τους Σαχραουί πρόσφυγες που στερούνται ακόμα και το νερό, την εξόριστη Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας, το Βασίλειο του Μαρόκου, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα Ηνωμένα Έθνη, τη Διεθνή Κοινότητα και όποιον άλλο αφορά, ότι απολαμβάνει "μια καλή συνάντηση με το φίλο της Μεζουάρ, Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου".
@ 14 Δεκεμβρίου 2015: οι πρέσβεις της ΕΕ αποφασίζουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Η απόφαση ελήφθη επίσημα "χωρίς περαιτέρω συζήτηση", σύμφωνα με πηγές του Europapress. Η Υπουργός Εξωτερικών έδωσε μόνο λίγες ώρες του Σαββατοκύριακου στο Κοινοβούλιο για να συζητήσει την απόφαση, ώρες κατά τις οποίες η ίδια δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλια στον Τύπο. Έκανε παρόλ' αυτά μια δήλωση (πίστης), επαινώντας με κάθε τρόπο το Μαρόκο. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέσα σε ένα χρόνο, πέντε επίτροποι επισκέφτηκαν το Μαρόκο, αλλά της διέφυγε ότι η κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα δεν είναι προσβάσιμη σε κανέναν ανεπιθύμητο από το Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου, προσωπικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιογράφων, διεθνών ΜΚΟ κτλ.

1 σχόλιο:

  1. @ 17 Δεκεμβρίου 2015: "Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Ετήσια Έκθεση του 2014 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό"

    "Δράση της ΕΕ σε πολυμερείς οργανισμούς"

    78. ζητεί να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της Δυτικής Σαχάρας, μεταξύ άλλων η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, η ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι· ζητεί την απελευθέρωση όλων των Σαχράουι πολιτικών κρατουμένων· ζητεί να έχουν πρόσβαση οι βουλευτές, οι ανεξάρτητοι παρατηρητές, οι ΜΚΟ και ο τύπος στα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας· ζητεί επιμόνως από τα Ηνωμένα Έθνη να δώσουν στην Αποστολή του ΟΗΕ για το δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα (MINURSO) εντολή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει και με όλες τις άλλες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο· υποστηρίζει τη δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση της διένεξης στη Δυτική Σαχάρα, με βάση το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Σαχράουι, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών·

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P8-TA-2015-0470&language=EL&ring=A8-2015-0344

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!