Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σχολιασμός άρθρου επικαιρότητας



Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο αυτονομίας που προσφέρει το Μαροκινό κατοχικό καθεστώς δεν είναι καινούργια: The Issue of the Western Sahara. 
Ούτε βεβαίως ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που έχει φροντίσει το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας να παραμένει ζήτημα - στα αζήτητα - εδώ και 40 χρόνια. 
Μόνο που η τοποθέτηση του εκπροσώπου της αποστολής των ΗΠΑ στα ΗΕ, Kurtis Cooper, δεν παρουσιάζεται πλήρης - καθώς παραλήφθηκαν τα τουίτ "Υποστηρίζουμε σθεναρά το έργο της MINURSO στη Δυτική Σαχάρα" και "Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την διαδικασία που ηγείται ο ΟΗΕ προς την εύρεση ειρηνικής, βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης στη διαμάχη στη Δυτική Σαχάρα" - και κυρίως δεν "ήρθε μετά τη δήλωση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Stephane Dujaricc στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ ήταν απογοητευμένος με το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μη έκδοση ισχυρής δήλωσης υποστήριξης γι ‘αυτόν στην προσωπική διαμάχη του με το Μαρόκο", αλλά μετά την απόφαση του Μαρόκου να διώξει όλο το πολιτικό προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής και μάλιστα εντός τριών ημερών, από το "Μαροκινό έδαφος". Εξάλλου, οι ΗΠΑ, δεν ήταν από τις πέντε χώρες που "κρέμασαν" τον Μπαν Κι-Μουν. Την τιμή αυτή είχαν οι Γαλλία, Ισπανία, Αίγυπτος, Σενεγάλη και Ιαπωνία.

Ακόμα, η "πρωτοφανής δήλωση" του Γ.Γ, δεν είναι ακριβώς πρωτοφανής. Η Γενική Συνέλευση των Η.Ε., η Αφρικανική Ένωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να αναφέρουμε μόνο κάποιους από τους φορείς που έχουν λόγο, έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο. Και, εν πάσει περιπτώσει, χωρίς να υποτιμούμε τους παραπάνω φορείς, ειδικά αφού είχαν την πυγμή να πουν τα πράγματα με το όνομα τους, υπάρχει κι ένα τεχνικό ζήτημα: σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η παρουσία του Μαρόκου στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας δε μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά. 1) Δεν είναι κυρίαρχο - κανείς, ούτε καν οι καλύτεροι φίλοι του Μαρόκου δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του επί του εδάφους της Δυτικής Σαχάρας - και 2) δεν έχει διεθνή εντολή να διοικεί το έδαφος. Μένει ο τρίτος και τελευταίος τρόπος να απαντηθεί το "τι κάνει εκεί": κατοχή! 
Αυτά, εν συντομία, σε απάντηση αυτού

Στη φωτό (δεν ανταποκρίνεται πολύ καλά στην ανάρτηση, αλλά είναι πολύ πετυχημένη!): "Εσένα σου ξαναμιλάω", "Εσένα δε σου μιλάω", "Εσένα δε θα σου ξαναμιλήσω ποτέ", "Εσένα δε σου μιλάω πια", "Εσένα σου μιλάω", "Εσένα δε σου μιλάω πια" προς Ευρωπαϊκή Ένωση, MINURSO, Αλγερία, Ρωσία, Μπαν Κι-Μουν και POLISARIO. Δε χώρεσαν η Αφρικανική Ένωση, Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch, Σουηδία, ΗΠΑ κτλ κτλ κτλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!