Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ




Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες την Ισπανία, Αλγερία, Μαυριτανία, τους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σαχράουι και επίσης, κάτι που δεν είχε κάνει κανένας άλλος από αυτή τη θέση, τα απελευθερωμένα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας. 

Τα κατεχόμενα, δεν κατέστη δυνατό, γιατί, βεβαίως έχει δικαίωμα να επισκεφτεί την έδρα της ειρηνευτικής αποστολής του (MINURSO) στην πρωτεύουσα Ελ Αααγιούν, αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει άδεια προσγείωσης για το αεροσκάφος που τον μετέφερε. Επίσης, ο Μαροκινός βασιλιάς είχε κανονίσει επαγγελματικό ταξίδι, κι έτσι δεν επισκέφτηκε ούτε το Μαρόκο. Στις δυο πρωτεύουσες, Ελ Ααγιούν και Ραμπάτ, προγραμματίζει να επιστρέψει τον Ιούλιο, όταν θα αποτελεί παρελθόν η σύσκεψη (τον Απρίλιο κάθε έτους) του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποφασίζει την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής, μέχρι και πέρσι, χωρίς αρμοδιότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο αρχικός προγραμματισμός για το ταξίδι αυτό ήταν για τον Νοέμβριο του 2015.

Δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Σαχράουι πρόσφυγες. Καταννοεί, αλλά και λυπάται για "το θυμό που εξέφρασαν αυτοί που, έχοντας ζήσει για πάνω από σαράντα χρόνια στις πιο ακραίες συνθήκες, θεωρούν ότι την κατάστασή τους την έχει ξεχάσει η διεθνής κοινότητα". Και τους διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν περισσότερα. Καταρχήν, προς την κατεύθυνση της εύρεσης κοινά αποδεκτής (έλα; ) λύσης που θα εξασφαλίζει την αυτοδιάθεση των Σαχράουι και επιπλέον, προς την ενίσχυση των προσφύγων για τη βελτίωση του βιωτικού τους επιπέδου. 

Η ηγεσία του Μετώπου Πολισάριο και της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχάρας του παρέδωσε - ως θεματοφύλακα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας - ένα έγγραφο με τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δυτικής Σαχάρας, το οποίο θα κοινοποιήσει σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο "το είπε το Διεθνές Δικαστήριο, το επιβεβαίωσε ο Νομικός Σύμβουλος των ΗΕ, τώρα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Μαρόκο δεν έχει δεσμούς εδαφικής κυριαρχίας με τη Δυτική Σαχάρα και δε μπορεί να χειρίζεται τους φυσικούς της πόρους σαν να ήταν δικοί του". Καλούνται έτσι όλα τα κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη Σύμβαση, και όλες οι επιχειρήσεις, να διακόψουν και να απέχουν από κάθε παράνομη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Δυτικής Σαχάρας, ενάντια στην επιθυμία του αυτόχθονα πληθυσμού των Σαχράουι.


*Λίγες μέρες πριν την άφιξη του ΓΓ, το Μαρόκο προέβη στην πιο προκλητική παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από την εφαρμογή της το 1991, σκοτώνοντας εν ψυχρώ ένα βοσκό που πλησίασε στην αποστρατικοποιημένη - κατά τα άλλα - ζώνη κατά μήκος του Τείχους (https://www.facebook.com/Remove-the-wall-in-Western-Sahara-179505495732851/), αναζητώντας τις καμήλες του (βρέθηκαν επίσης νεκρές από Μαροκινά πυρά). Αδυνατώντας να καταλάβω τι προσπαθούσαν να πετύχουν μ' αυτή την κίνηση, αναγκαστικά θα μεταφέρω την άποψη αυτών που πιστεύουν ότι το Μαροκινό καθεστώς θέλησε να προκαλέσει την αντίδραση των Σαχράουι και τη λήξη της εκεχειρίας πριν την επίσκεψη του ΓΓ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!