Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Δε δημοσιεύτηκε, θα είναι προκλητικό φαίνεται





Update 11/06/2016 πρωί: Εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε! 
Συγχαίρουμε το euroactiv.gr και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους φίλους που συνέβαλαν καθοριστικά.


"Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και ακόμα πιο ενδιαφέρον το "φόντο". 

Η Δυτική Σαχάρα, πολύ περισσότερο από "ένα αμφισβητούμενο έδαφος", είναι ένα "Μη αυτόνομο έδαφος, σε διαδικασία αποαποικιοποίησης υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών". Αυτός είναι ο επίσημος όρος που το περιγράφει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο όρος σημαίνει "κατεχόμενο" σε απλά ελληνικά. Και πράγματι το διεκδικούν δυο πλευρές, το απελευθερωτικό Μέτωπο Πολισάριο, ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Σαχράουι (του ντόπιου πληθυσμού) και το Βασίλειο του Μαρόκου. Παραμένει σε εκκρεμότητα το δημοψήφισμα που θα δώσει στους Σαχράουι την ευκαιρία να μας ενημερώσουν ποιο μέλλον επιλέγουν για την πατρίδα τους.
Το 1975, εισέβαλαν ο Μαροκινός και Μαυριτανικός στρατός και κατέλαβαν το έδαφος στρατιωτικά. Δεν "πέρασε ο διοικητικός έλεγχος του εδάφους", αλλά δυο στρατοί, οι βιαιοπραγίες τους και οι βομβαρδισμοί τους. Παραδόξως λείπει από το "φόντο" η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία "οι ιστορικοί δεσμοί του Μαρόκου και της Μαυριτανίας με το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας δεν ήταν τέτοιοι που να συνιστούν εδαφική κυριαρχία και επομένως να επηρεάζουν τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης και ιδιαιτέρως το δικαίωμα του ντόπιου πληθυσμού στην αυτοδιάθεση". Προφανώς, το ότι το Μαρόκο είχε ζητήσει επίσημα, δεν εξασφαλίζει και τη νομιμότητα της κατοχής του!
Από το "φόντο", δε "λείπουν" μόνο σημαντικές πληροφορίες και γεγονότα. Έχουν επίσης "παραποιηθεί"! Τα δύο τρίτα του εδάφους που κατέχει στρατιωτικά το Μαρόκο, δεν "πέρασαν στον έλεγχό του μετά από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός", αλλά με τη δημιουργία τειχών, στρατιωτικών οχυρωμάτων, κατά τη διάρκεια του πολέμου: 2.720 χμ τείχους χωρίζουν τα κομμάτια που θωράκιζε ο κατοχικός στρατός καθώς προέλαυνε στη Δυτική Σαχάρα. Αντιθέτως, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1991, προέβλεπε τη διεξαγωγή, εντός μηνών, ενός ελεύθερου δημοψηφισματος, μέσω του οποίου οι Σαχράουι θα επέλεγαν μεταξύ της ανεξαρτησίας, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και της προσάρτησης στο Μαρόκο, όπως ζητούσε το κατοχικό καθεστώς. Το δημοψήφισμα μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί γιατί το Μαρόκο δε συνεργάζεται.
Δυο τελευταίες παρατηρήσεις για τον κορμό του άρθρου που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτον, το Μαρόκο δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο μη αυτόνομο έδαφος και επομένως δε μπορεί να συνάπτει συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους των Σαχράουι. Εξού και η ακύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον και ακόμα σημαντικότερον: "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΕ και η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχουν μια ισχυρή εταιρική σχέση στον τομέα της ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά στη μετανάστευση" και "Με την προώθηση αυτού, θα είμαστε σε θέση να λύσουμε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης[...] Είμαστε 14 χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για το Μαρόκο να διασφαλίσει τα σύνορά του". Είναι μία μόνο από τις απειλές που εκτοξεύει το Μαρόκο, ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Για την παράνομη μετανάστευση αυτή τη φορά, πολύ πιο συχνά για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά και για πολλά άλλα, ό,τι πονάει τον κάθε συνομιλητή...
Και, για να ολοκληρώσουμε, δεν είναι το "Νότιο Μαρόκο" αντικείμενο της συζήτησης, αλλά η "κατεχόμενη από το Μαρόκο Δυτική Σαχάρα". 
Για το http://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/ekklisi-marokou-stis-vryxelles-na-dosoun-telos-sto-adiexodo-tis-agrotikis-synergasias/


#ReferendumNow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!