Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Τουλάχιστον είμαστε περήφανοι




"[...] Οι βόμβες και οι οβίδες διασποράς, τις οποίες ρίχνουν από αέρος αεροσκάφη ή εκτοξεύει το πυροβολικό, διασκορπίζουν εκατοντάδες μικρές βόμβες σε μια τεράστια περιοχή οι οποίες μερικές φορές δεν εκρήγνυνται και είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να περισυλλεγούν, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν αμάχους πολύ μετά το τέλος των συγκρούσεων.
[...] Απώλειες από βόμβες διασποράς καταγράφηκαν επίσης στο Λάος, στον Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στη Δυτική Σαχάρα, στο Τσαντ, στην Καμπότζη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ."


Το Μαρόκο δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση κατά των πυρομαχικών διασποράς (ούτε κατά των ναρκών) και δεν επιτρέπει σε διεθνείς οργανώσεις να επέμβουν στο κατεχόμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας για εκκαθάριση μη εκραγμένων κατάλοιπων του πολέμου. Αντίθετα, συμμετέχοντας στη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας, σκορπίζει θάνατο με άμεσες ρίψεις και προοπτική για πολλά ακόμα χρόνια ύπουλων ξεχασμένων μηχανισμών.
Η κυβέρνηση της Δυτικής Σαχάρας από την άλλη, είναι ίσως η μόνη χώρα που χωρίς να έχει υποχρέωση από τις συμβάσεις (αφού δεν της δίνουν δικαίωμα υπογραφής!) έχει προχωρήσει στην καταστροφή των αποθεμάτων της σε εκρηκτικά και έχει υποβάλλει εθελοντικά εκθέσεις στους αρμόδιους φορείς κατά των ναρκών και των πυρομαχικών διασποράς, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση!!! Παράλληλα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, προωθεί τις εργασίες εντοπισμού και εξόντωσης εκρηκτικών υλών στα ανατολικά του τείχους, στο έδαφος που ελέγχει. Ακόμα κι αυτό, το να βρεθεί χρηματοδότηση για την αποναρκοθέτηση του συγκρεκριμένου τόπου, "φιλτράρεται" κι έτσι η συνεργασία και ο ζήλος των Σαχράουι και σε αυτό τον τομέα, σπάνια βρίσκει ανοιχτές πόρτες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!