Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η ζωή περιμένει: Δημοψήφισμα και Αντίσταση στη Δυτική Σαχάρα (τρέηλερ)




Η ζωή περιμένει: Δημοψήφισμα και Αντίσταση στη Δυτική Σαχάρα
Σκηνοθεσία: Ιάρα Λη
Επιμέλεια: Μάρτιν Έλερ

Τέσσερις δεκαετίες αφότου οι Ισπανοί κατακτητές που εγκατέλειπαν την περιοχή υποσχέθηκαν στο λαό της ελευθερία, η Δυτική Σαχάρα παραμένει η τελευταία αποικία στην Αφρική. Ενώ η εκεχειρία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών έβαλε τέλος στις εχθροπραξίες το 1991, ο Σαχράουι λαός συνεχίζει να ζει υπό την βάναυση κατοχή των Μαροκινών ενόπλων δυνάμεων και η όποια ειρήνη στην περιοχή είναι επιεικώς εύθραυστη. Δεκάδες χιλιάδες Σαχράουι κατέφυγαν στη γειτονική Αλγερία, όπου, περισσότεροι από 125.000 πρόσφυγες ζουν μέχρι σήμερα στους καταυλισμούς που υποτίθεται πως θα ήταν προσωρινοί. 
Παρά τις δυσκολίες αυτές, αναπτύσσεται ένα νέο κίνημα, με πυρήνα τη νεολαία, απαντώντας στις προκλήσεις των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό να διεκδικήσει το από παλιά ταγμένο δημοψήφισμα για την ελευθερία. Η σημερινή γενιά νέων ακτιβιστών αξιοποιεί τη δημιουργική μη βίαιη αντίσταση υπέρ του ζητήματος της αυτοδιάθεσης. Με τη δράση τους αυτή, αντιμετωπίζουν ένα χείμαρρο αντικρουόμενων δυνάμεων. Από τη μια διακινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και να εξαφανιστούν από τα χέρια των Μαροκινών αρχών, από την άλλη βρίσκονται αντιμέτωποι με εκείνους που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη διεθνή κοινότητα και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ένα νέο ανταρτοπόλεμο.
Η νέα ταινία της σκηνοθέτιδας Ιάρα Λη θα εξετάσει αυτές τις εντάσεις καταγράφοντας την καθημερινή βία της ζωής υπό κατοχή, δίνοντας φωνή στις προσδοκίες ενός λαού της ερήμου για τον οποίο η αποικιοκρατία δεν τελείωσε ποτέ.

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!