Τρίτη 21 Απριλίου 2015





Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας έχει αποφασίσει από το 2012 να αναγνωρίσει την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας. 

Το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι η Μαροκινή κατοχή είναι παράνομη και αντίθετη με πάνω από εκατό ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Καμιά κυβέρνηση του Δυτικού κόσμου δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τη δημοκρατία των Σαχραουί. Ο λόγος είναι απλός: το Μαρόκο είναι στρατηγικός σύμμαχος και εξαιρετικός εμπορικός συνεργάτης στην καπήλευση των φυσικών πόρων του κατεχόμενου εδάφους της Δυτικής Σαχάρας. 

Οι Σουηδοί ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του κοινοβουλίου και να αναγνωριστεί η Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας. Ζητούν επίσης να σταματήσει η χρηματοδότηση της Kosmos Energy - που από τις αρχές του 2015 αναζητά πετρέλαιο στα ανοιχτά της κατεχόμενης Δυτικής Σαχάρας - από τον Lars Thunell (μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας) αφού εργάζεται για λογαριασμό της κατοχικής δύναμης, ενάντια στη βούληση του ντόπιου πληθυσμού, παραβιάζοντας ποικιλοτρόπως το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, εναντιώνονται στη συμμετοχή άλλων Σουηδικών εταιρειών, όπως της μεταφορικής Wisby που μεταφέρει με τα δεξαμενόπλοιά της πετρέλαιο στη Δυτική Σαχάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!