Τρίτη 21 Απριλίου 2015





Το απελευθερωτικό κίνημα της Δυτικής Σαχάρας, το Μέτωπο Πολισάριο, συμπλήρωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2006 τριάντα χρόνια αγώνα για ανεξάρτητη Δυτική Σαχάρα, με μικρή προοπτική ελπίδας για λύση στην μακροχρόνια εδαφική διαμάχη. 

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έζησαν σε εκτεταμένους προσφυγικούς καταυλισμούς σε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Αφρικής από το 1975, όταν το Μαρόκο κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου σε μεταλλεύματα ερημικού εδάφους, που ενδέχεται να διαθέτει και πετρελαϊκά αποθέματα στον ωκεανό. 

Το Πολισάριο διακήρυξε την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας στις 27 Φεβρουαρίου 1976, αλλά τα δεκάξι χρόνια του πολέμου και τα ακόμα περισσότερα χρόνια της διπλωματικής προσπάθειας που υποστήριξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με την ανάμιξη της Ουάσιγκτον, του Μαρόκου και της Αλγερίας, απέτυχαν να επιτρέψουν στο κράτος εν αναμονή να δημιουργηθεί. 

Η Δυτική Σαχάρα, μια αχανής πρώην Ισπανική αποικία, πλούσια σε φώσφορο και γειτονική με τα Κανάρια νησιά, προσαρτήθηκε το 1975 στο Μαρόκο, μετά την απόσυρση της Ισπανίας.

Μετά από δεκάξι χρόνια διαλείποντος ανταρτοπόλεμου από το 1976 ως το 1991, τα χρόνια των διπλωματικών προσπαθειών που προέτειναν τα Ηνωμένα Έθνη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την αυτοδιάθεση, οδήγησαν μόνο σε αδιέξοδο. 

Μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΕ ήρθε με την υπόσχεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Δυτική Σαχάρα, αλλά το Μαρόκο αρνήθηκε να επιτρέψει την επιλογή της αυτοδιάθεσης.
Ο βασικός υποστηρικτής του Πολισάριο είναι η Αλγερία.


yanniskontos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!