Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ισπανοφωνία στον μουσουλμανικό και αφρικανικό κόσμο!




Χτες, 20 Ιουνίου, ο Ισπανόφωνος κόσμος γιόρταζε τη γλώσσα του.
Ο μέγας εκπρόσωπος της Ισπανικής γλώσσας, αρμόδιος για τη διδασκαλία και τη διάδοση, τόσο της ίδιας όσο και του Ισπανικού πολιτισμού είναι το Ινστιτούτο Θερβάντες. 

Προσωπικά γνώρισα τα ισπανικά μέσω των Σαχραουί, τα εξελίσσω μέσω των Σαχραουί και σε μεγάλο βαθμό τους χρωστάω τη δυνατότητα να παρακολουθώ τα νέα της Δυτικής Σαχάρας, αφού η διάδοση γενικά χωλαίνει σε όλες τις γλώσσες και τα αραβικά, τη Χασανία συγκεκριμένα που μιλούν οι Σαχραουί, θέλω καμιά εικοσαριά χρόνια να τη μάθω κι αν!


Οι Σαχραουί λοιπόν, άραβες, βέρβεροι και αφρικανοί στην καταγωγή, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, έχουν επίσημη γλώσσα τη Χασανία, μια "παραλλαγή" από τις πιο κοντινές στην επίσημη αραβική (συμφωνεί κατά το 80% περίπου) και από την κατάκτησή τους από την Ισπανία το 1884 και μετά, ως δεύτερη, συν-επίσημη, την Ισπανική. Τους είναι πολύ σημαντική. Μέσω αυτής μπορούν να μιλήσουν σε μας, μπορούν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Αλλά και για την Ισπανική, οι Σαχραουί είναι σημαντικοί, αφού είναι οι μόνοι άραβες, οι μόνοι βέρβεροι, οι μόνοι αφρικανοί και οι μόνοι μουσουλμάνοι που τη χρησιμοποιούν, περικυκλωμένοι μάλιστα από τις γαλλόφωνες Μαρόκο, Μαυριτανία και Αλγερία.

Από την εποχή που η Δυτική Σαχάρα ήταν η 53η επαρχία της Ισπανίας, και όπως συνήθως γίνεται με τις αποικίες, η γλώσσα του κατακτητή κυριάρχησε στη χώρα. Προχείρως θα αναφέρω την αντίστοιχη διάδοση και χρήση της αγγλικής σε Νότιο Αφρική, Νιγηρία, Ινδία, Κύπρο, της γαλλικής σε Μαρόκο, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, της πορτογαλικής σε Μοζαμβίκη, Βραζιλία, Αγκόλα και βεβαίως της ισπανικής στη Λατινική Αμερική. Είθισται επίσης, η αποικιακή δύναμη να φροντίζει κατά την απελευθέρωση του εδάφους να εξασφαλίζει τη συνέχιση της σχέσης με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και με τη γλώσσα.

Βέβαια, η Ισπανία ξέχασε το κομμάτι της απελευθέρωσης του εδάφους - προτίμησε να το πουλήσει στο Μαρόκο και τη Μαυριτανία σα να ήταν εμπόρευμά της - και παραμένει, σημειωτέον, η διαχειριστική αρχή με εκκρεμή την υποχρέωσή της. Ίσως έτσι να εξηγείται και το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Θερβάντες που ιδρύθηκε από την Ισπανική κυβέρνηση το 1991 αρνείται, παρά τις επίμονες προσπάθειες των Σαχραουί, να κάνει στην κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σαχραουί, ό,τι επιδιώκει να κάνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, να στηρίξει, να διδάξει και να διαδώσει την ισπανική γλώσσα και τον ισπανικό πολιτισμό.

Έτσι, οι Σαχραουί των προσφυγικών καταυλισμών παλεύουν με δανεικά βιβλία να διατηρήσουν τη γλώσσα ζωντανή, διδάσκοντάς τη ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα σχολεία του Υπουργείου Παιδείας της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχάρας. Οι Σαχραουί των κατεχόμενων μαθαίνουν γαλλικά, αφού έτσι μορφώνεται ο σωστός Μαροκινός: Με πατρίδα (Μαρόκο), Θρησκεία, Βασιλιά και γαλλικά! Βεβαίως, το Ινστιτούτο Θερβάντες έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ στο Μαρόκο, εκεί όπου η διάδοση της Ισπανικής κρίνεται σημαντικότερη και, δεν ξέρω, συμφερότερη;

Όσο χτες οι ισπανόφωνοι όλου του κόσμου γιόρταζαν τη γλώσσα τους, οι Σαχραουί αποτελούσαν και πάλι τη μεγάλη εξαίρεση.... 



Το άρθρο είναι έξι χρονών, αλλά οι πληροφορίες ισχύουν:
http://hazloquedebas.blogspot.gr/2009/07/siguiendo-con-las-entradas-sobre-el.html








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!