Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ελευθερία τύπου / Ανελευθερία παντός τύπου





Αλί Λαμραμπέ: Μαροκινός, πολυβραβευμένος διεθνώς δημοσιογράφος, με ιδιαίτερη δυσκολία να κρατήσει για τον εαυτό του τις γνώσεις και τις απόψεις του. Ιδιοκτήτης του www.demainonline.com



Το Μαροκινό καθεστώς τον καταδίκασε το 2003 σε τέσσερα χρόνια φυλακή για προσβολή του βασιλιά και απειλή της εδαφικής ακεραιότητας του Μαρόκου. Η ποινή του μειώθηκε σε τρία χρόνια και τελικά πήρε χάρη μετά από εφτά μήνες κράτησης και μια απεργία πείνας. Το 2005 καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και 4500 ευρώ (50000 ντιρχάμ) γιατί μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ δημοσίευσε ότι οι Σαχραουί που ζουν κοντά στο Τιντούφ της Αλγερίας δεν είναι κρατούμενοι/όμηροι /αιχμάλωτοι του μετώπου Πολισάριο, όπως επιβάλλεται να θεωρούνται στο Μαρόκο, αλλά πρόσφυγες. 


Η ποινή του έληξε τον Απρίλιο, αλλά το Μαρόκο αρνήθηκε να του χορηγήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση μόνιμης κατοικίας) για την έκδοση ταυτότητας. Έτσι δε μπορούσε να ξεκινήσει το εβδομαδιαίο περιοδικό που έχει σκοπό να εκδώσει. 




Ο Λαμραμπέ ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου απεργία πείνας έξω από την έδρα των ΗΕ στην Ελβετία. Διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα μπροστά στο κοινοβούλιο του Ραμπάτ, πρωτεύουσας του Μαρόκου, προσωπικότητες του πνεύματος έστειλαν επιστολές, οργανώσεις δημοσιογράφων κινητοποιήθηκαν. 



Μετά από 35 μέρες απεργίας πείνας και αλληλλέγγυες εκδηλώσεις, το Μαρόκο δέχτηκε να του εκδώσει τα αυτονόητα έγγραφα. Ή μάλλον... τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Ο αγώνας συνεχίζεται.


http://www.amazightimes.com/Marokkaanse-journalist-in-ziekenhuis-door-hongerstaking_a3826.html

http://www.internazionale.it/opinione/stefano-liberti/2015/07/28/ali-lmrabet-marocco

http://brasil.elpais.com/brasil/2015/07/24/opinion/1437761758_305015.html

https://www.es.amnesty.org/noticias/noticias/articulo/marruecos-hostigamiento-a-ali-lmrabet-destacado-periodista/

https://www.amnesty.org/en/documents/mde29/2211/2015/en/

http://www.amnesty.fr/Presse/Communiques-de-presse/Maroc-Harcelement-un-journaliste-independant-Apres-10-ans-interdiction-exercice-Ali-Lmrabet-se-voit-15782


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!