Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

12% των γάμων αφορά ανήλικες




Το Μαρόκο επιμηκύνει για πέντε ακόμα χρόνια τη νομιμοποίηση των γάμων με ανήλικα κορίτσια που σήμερα αφορά το 12% των περιπτώσεων. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι ο νόμιμος γάμος με ανήλικες είναι "προς το συμφέρον των κοριτσιών". 


Η νομοθετική ρύθμιση έχει σκοπό να νομιμοποιήσει παραδοσιακούς γάμους που έγιναν με την απλή ανάγνωση του πρώτου στίχου του κορανίου, διευκρίνισε ο Υπουργός. Οι ανήλικες αυτές κινδυνεύουν να χάσουν κάποια δικαιώματά τους, αλλά των παιδιών τους, όσες έχουν. 

Διευκρίνισε, βεβαίως βεβαίως, ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που ανατρέχουν σε αυτή την πρακτική συχνά: οι Σαχράουι (ποιος άλλος;;;;; ) που "δραπετεύουν από το Τιντούφ" και οι χιλιάδες Μαροκινοί μετανάστες που παντρεύονται στις διακοπές τους και είτε παίρνουν τη σύζυγο μαζί τους όταν φεύγουν, είτε την αφήνουν στο Μαρόκο και τη βλέπουν μια φορά το χρόνο. 

Η νομιμοποίηση αυτού του εθίμου έγινε αποδεκτή από μια μεγάλη μερίδα του Μαροκινού κοινού. "Πολλοί σκέφτονται, αναφέρει ανώνυμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, αν η ένωση μεταξύ ομοφυλοφίλων θεωρείται γάμος στη δύση, γιατί να μην θεωρείται και η ένωση ενός ώριμου άντρα με ένα κορίτσι;"

Οι γυναικείες οργανώσεις απαντούν ότι αυτό που ο νόμος προβλέπει ως εξαίρεση έχει γίνει κανόνας. 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ Υπουργός για τις Γυναίκες και την Οικογένεια δήλωσε το 2012, με την αφορμή της αυτοκτονίας μιας 16χρονης που προτίμησε να βάλει τέλος στη ζωή της, παρά να παντρευτεί το βιαστή της, ότι "ο βιασμός και ο παιδικός γάμος δεν είναι σημαντικός" και ότι "το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το εκμεταλλεύονται πολιτικά κάποιοι σύλλογοι (...) κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα του Μαρόκου στο εξωτερικό".

http://www.abc.es/sociedad/abci-ministro-justicia-marroqui-dice-matrimonio-legal-menores-bien-ninas-201512152135_noticia.html

http://lagaceta.eu/la-violacion-y-el-matrimonio-de-menores-no-es-importante-ha-afirmado-la-ministra-marroqui-de-la-mujer-y-la-familia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!