Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Απειλούνται οι Ισπανοί ντοματοπαραγωγοί από τις "Μαροκινές" ντομάτες




Με αφορμή το άρθρο


Οι ντομάτες που εισάγει η Ευρώπη ως Μαροκινές προέρχονται (και) από τη Δυτική Σαχάρα. Το Μαρόκο θεωρεί την κατεχόμενη περιοχή δική του - την αποκαλεί Νότιες επαρχίες του. Επομένως θεωρεί ότι και οι ντομάτες που παράγονται εκεί του ανήκουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (κάποια υψηλόβαθμα στελέχη) φρόντισαν να μη διασαφηνιστεί ποια είναι η πραγματική έκταση του Μαρόκου (τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά του) επιτρέποντας, κατά την υπογραφή των συμφωνιών, να ερμηνεύει το Μαρόκο ό,τι θέλει ως Μαροκινό προϊόν. 
Δεν είναι μόνο αυτό. Τον περασμένο Δεκέμβρη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε την αγροτική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Μαρόκου, ακριβώς λόγω του ότι επέτρεπε να περιληφθεί και το κατεχόμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας. Η ακυρωτική απόφαση δεν στάθηκε ικανή να φρενάρει τη λεηλασία. Η Ε.Ε. άσκησε έφεση. Η έφεση εκδικάστηκε πριν δυο μήνες. Απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Ωραιότατα. Επομένως, η ακυρωμένη από το Δικαστήριο συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου δεν ισχύει. Και οι Ευρωπαίοι αγρότες πήραν μια ανάσα από τον αδασμολόγητο Μαροκινό ανταγωνιστή. Σωστά;
Λάθος! Ούτε για μια μέρα δεν ίσχυσε η απόφαση του δικαστηρίου. Παραθέτουμε ακριβώς την απόφαση: "Για τους λόγους αυτούς, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (όγδοο τμήμα) αποφασίζει: 
1) Ακυρώνει την απόφαση 2012/497/ΕE του Συμβουλίου [...] στον βαθμό που εγκρίνει την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας επί της Δυτικής Σαχάρας."
Νομικό δεν διαθέτουμε, αλλά το "ακυρώνει την απόφαση" δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για "ερμηνεία". Κι όμως, οι ντομάτες από την κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα εξακολουθούν να κατακλύζουν τα ράφια των Ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ. Σε τιμές που οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δε μπορούν να χτυπήσουν, αφού αυτοί λειτουργούν με Ευρωπαϊκά στάνταρντς - μεροκάματα, λιπάσματα κτλ.
Κανείς δεν ξέρει αν και πόσες ντομάτες προέλευσης Δυτικής Σαχάρας έχει πουλήσει το Μαρόκο στην Ε.Ε., γιατί πολύ απλά φέρουν ετικέτα "προέλευση Μαρόκο".
Φυσικά το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους Ισπανούς, ούτε μόνο τις ντομάτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφραστείτε κόσμια!